Tänään julkaistaan Suomenkin vuoden 2014 Michelin-tähdet. CD:n seuraajaksi kahden tähden paikaksi on tarjolla useitakin vaihtoehtoja. Saataisko peräti kaksi kahden tähden paikkaa ja tukku uusia ykkösiä? Voi olla toiveajattelua, mutta uusia ykkösiä tulee varmasti.
Toivottavasti arvon tarkastajat ovat vaivautuneet myös Kehä III:n ulkopuolelle...
Puoliltapäivin ollaan viisaampia ja spekuloidaan sitten lisää.
Tavoitellut tähdet (lähde: http://www.michelin.fi/tietoja-meista/guide-michelin)Michelin-oppaassa tähtiluokitus koskee
vain ruuan laatua ja hienostuneisuutta. Palvelun ja ravintolan viihtyisyyden
arvostelu tapahtuu symbolilla, jossa esiintyy 1 – 5 ristikkäistä
ruokailuvälinettä. Hotellit arvostellaan samalla periaatteella käyttäen eri
kokoisia talosymboleja. Sekä ruokailuvälinesymbolit että talosymbolit voivat
esiintyä myös punaisina – se tarkoittaa, että kyseinen kohde on tunnelmaltaan
poikkeuksellisen viihtyisä.
- kolme tähteä tarkoittaa, että ravintola on
itsessään ”matkan arvoinen”
- kaksi tähteä tarkoittaa, että ravintolan takia
kannattaa ”tehdä kiertomatka”
- yksi tähti tarkoittaa, että ravintola on
”kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä”
Tähdet kertovat ainoastaan ravintolassa tarjottavasta ruuasta. Sen
arvostelussa on perustana viisi kriteeriä:
1. raaka-aineiden laatu
2.
”käsityö” – eli valmistustapa ja makujen yhteensopivuus
3. ”persoonallisuus”
– eli miten kokki onnistuu tuomaan esiin jotain ainutlaatuista
4.
rahanarvoisuus
5. laadun pysyvyys – ruokailuelämyksen on oltava yhtä
vakuuttava riippumatta siitä, koska se tapahtuu
Keitä
ravintolatarkastajat ovat ja miten sellaiseksi tullaan?
Michelinin
ravintolatarkastajilla on yleensä perusteellinen hotelli- ja/tai ravintola-alan
koulutus sekä useamman vuoden käytännön kokemus johtotason tehtävistä alalla.
Tultuaan Michelinille he käyvät läpi kuuden kuukauden mittaisen sisäisen
koulutuksen, jonka aikana perehdytään arvosteluiden kriteereihin ja niiden
soveltamiseen käytännössä yhtenäisellä tavalla. Arvostelun tulee tapahtua
kriteerien perusteella niin puolueettomasti, että sen tulos on sama riippumatta
siitä kuka tarkastajista sen tekee. Ennen kuin uusi tarkastaja voi tehdä
tarkastuskäyntejä yksin, hän kulkee kokeneen tarkastajan mukana usean kuukauden
ajan juuri arvosteluiden yhtenäisyyden varmistamiseksi.
Michelin-oppaan tarkastajat esiintyvät anonyymisti. Siten varmistetaan, että
ravintolat eivät anna heille erityiskohtelua, vaan he saavat saman palvelun kuin
mikä tahansa satunnainen ruokavieras. Anonymiteetin ja puolueettomuuden
kunnioittaminen on tärkeää, sillä siitä riippuu Michelin-oppaiden maine.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti