keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Tähdet, tähdet

Tänään julkaistaan Suomenkin vuoden 2014 Michelin-tähdet. CD:n seuraajaksi kahden tähden paikaksi on tarjolla useitakin vaihtoehtoja. Saataisko peräti kaksi kahden tähden paikkaa ja tukku uusia ykkösiä? Voi olla toiveajattelua, mutta uusia ykkösiä tulee varmasti.

Toivottavasti arvon tarkastajat ovat vaivautuneet myös Kehä III:n ulkopuolelle...

Puoliltapäivin ollaan viisaampia ja spekuloidaan sitten lisää.

Tavoitellut tähdet (lähde: http://www.michelin.fi/tietoja-meista/guide-michelin)Michelin-oppaassa tähtiluokitus koskee vain ruuan laatua ja hienostuneisuutta. Palvelun ja ravintolan viihtyisyyden arvostelu tapahtuu symbolilla, jossa esiintyy 1 – 5 ristikkäistä ruokailuvälinettä. Hotellit arvostellaan samalla periaatteella käyttäen eri kokoisia talosymboleja. Sekä ruokailuvälinesymbolit että talosymbolit voivat esiintyä myös punaisina – se tarkoittaa, että kyseinen kohde on tunnelmaltaan poikkeuksellisen viihtyisä.

- kolme tähteä tarkoittaa, että ravintola on itsessään ”matkan arvoinen”
- kaksi tähteä tarkoittaa, että ravintolan takia kannattaa ”tehdä kiertomatka”
- yksi tähti tarkoittaa, että ravintola on ”kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä”

Tähdet kertovat ainoastaan ravintolassa tarjottavasta ruuasta. Sen arvostelussa on perustana viisi kriteeriä:
1. raaka-aineiden laatu
2. ”käsityö” – eli valmistustapa ja makujen yhteensopivuus
3. ”persoonallisuus” – eli miten kokki onnistuu tuomaan esiin jotain ainutlaatuista
4. rahanarvoisuus
5. laadun pysyvyys – ruokailuelämyksen on oltava yhtä vakuuttava riippumatta siitä, koska se tapahtuu

Keitä ravintolatarkastajat ovat ja miten sellaiseksi tullaan?
Michelinin ravintolatarkastajilla on yleensä perusteellinen hotelli- ja/tai ravintola-alan koulutus sekä useamman vuoden käytännön kokemus johtotason tehtävistä alalla. Tultuaan Michelinille he käyvät läpi kuuden kuukauden mittaisen sisäisen koulutuksen, jonka aikana perehdytään arvosteluiden kriteereihin ja niiden soveltamiseen käytännössä yhtenäisellä tavalla. Arvostelun tulee tapahtua kriteerien perusteella niin puolueettomasti, että sen tulos on sama riippumatta siitä kuka tarkastajista sen tekee. Ennen kuin uusi tarkastaja voi tehdä tarkastuskäyntejä yksin, hän kulkee kokeneen tarkastajan mukana usean kuukauden ajan juuri arvosteluiden yhtenäisyyden varmistamiseksi.

Michelin-oppaan tarkastajat esiintyvät anonyymisti. Siten varmistetaan, että ravintolat eivät anna heille erityiskohtelua, vaan he saavat saman palvelun kuin mikä tahansa satunnainen ruokavieras. Anonymiteetin ja puolueettomuuden kunnioittaminen on tärkeää, sillä siitä riippuu Michelin-oppaiden maine.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti